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Dear	
	
Please	find	attached	the	answers	to	your	questions.
	
I	stay	at	your	disposal	to	set	up	a	short	conference	call	during	which	I	could	also	comment	these
answers	and	provide	further	help	if	needed.
	
Kind	regards
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EDPS QUESTIONS 19/03/2010
 
1) Who would make the transfer of data to third countries, FRONTEX or the 
Organising MS? (contradicting information has been provided)

Please refer to the doc “Opinion on a notification”, Jan. 2010

“CONCLUSION:
The data necessary to set up the passenger list and to establish identity, without which it 
is impossible to organise the JRO, are processed by Frontex. Frontex transfers no data at 
all to third countries. The necessary data are transferred by the OMS.
In addition Frontex may process in the future the “security risk assessment” and one 
administrative information related to health (see supra, “yes/no” answer). These data are 
not transferred to the destination third country, neither by Frontex nor by the OMS.”

 
Please also refer to the doc “further questions / JRO of MS, led by an OMS,  
Frontex acting as co-organiser” Jan. 2010

“ Question 3.3 : Third countries: Who would transfer the personal data of returnees to 
third countries, FRONTEX or the organising Member State? 
The  OMS is  in  charge of  the  operation  and  will  be  responsible  for  transferring  the 
personal data of returnees to third countries; no data regarding health and risk assessment 
are transferred.”

Note:
After the paragraph quoted above, our document “further questions” then carries on 
(always in question 3.3) envisaging Art. 9 of Regulation 45/2001. Doing so, we have 
provided, indeed, comments about “adequate level of protection in the destination 
country” and “necessity of the transfer”.

But this was done solely because we have been urged to answer this question. 

Furthermore, we took extra care to mention that :
- “ Frontex does not make transfers to third countries   and it is not foreseen that it will be the   
case in the future.”
- “ (…) comments are provided (…) for the sake of completeness”.

Please  note  that  in  a  recent  phone conversation,  we have  agreed that  we should  not 
speculate  about  the long term.  We understand that  the Opinion which will  be issued 
shortly will reflect the existing situation.

2



2) What is the state of the discussion about chartering of aircraft by FRONTEX? 
 
It has been decided that Frontex would charter aircrafts. To that purpose, the procedure 
for drafting terms of reference for chartering aircrafts has started. 

3) In your last e-mail with information it is expressed: 
"...when processing the data related to the health of the returnees, Article 20(1)(c) 
applies, since this is done in order to be able to provide appropriate medical care 
during the JRO." 
Then, how this purpose (provide medical care) be fulfilled if FRONTEX don't have 
the medical file (just healthy/not healthy)? 
 
Please refer to the doc “further questions /  JRO of MS, led by an OMS,  
Frontex acting as co-organiser” Jan. 2010

“If a returnee is not completely healthy, (s)he can be still returned, if stated by PMS’ 
medical  staff  that  (s)he  is  fit  for  fly.  In  such  a  case  the  relevant  PMS’  authority 
responsible for returnees should collect medical information about the health case. It is 
to be used only by the OMS’ medical staff present during the JRO, if necessary, in 
order to provide the right medical treatment. The medical staff present during the JRO 
is usually arranged by an OMS, but a PMS can also provide its own medical staff, if 
needed. Medical records or medical arrangements are not disclosed to Frontex. Medical 
staff are not Frontex staff and do not report to Frontex staff “

Please also refer to the doc “Opinion on a notification”, Jan. 2010

Similar information + (in  categories of data) : 
“The Member States are responsible for returnees and have to ensure their physical 
condition is consistent with a safe return by air. All the passengers are fit for flight.”

4) In the retention policy it is said: 
The data is stored for the following purposes:  organisation of JRO, evaluation of JRO 
(internal within Frontex Return Operations Sector and then also together with MS/SAC), 
internal and external controls, audits.

 4.1) Why personal data is needed for the evaluation of the JRO?
Not all listed data are kept for the evaluation of the JRO, just the nationalities, which 
correspond with the destination third countries, and returning MS/SAC. Besides, this 
information is used for general overviews of Frontex activities.

4.2) The audit purpose is only applicable if FRONTEX rents an aircrafts, then, 
answer to question 2 is also relevant here.
 See answer to question 2, supra.
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